[укр] [ру] [en] |
Корисний медКорисні властивості бджолиного меду.Корисний мед з нашої пасіки Мед - це продукт, який створюється медоносними бджолами шляхом переробки нектару рослин. Для того, щоб отримати 100 г. меду, бджоли повинні облетіти і відвідати мільйон квітів. У зобі бджіл нектар насичується ферментами (утворюються в спеціальних залозах бджіл) які мають важливе значення у перетворенні нектару в мед. При цьому нектар збагачується ліпідами і органічними кислотами. У воскових стільниках нектар додатково переробляється, перетворюється в мед і зберігається. Для захисту від вологи та засмічення після заповнення медом комірки запечатуються восковими кришечками (забрус). Натуральний мед отриманий з нектару одного виду медоносної рослини - монофлерний (мед акації, липовий, гречаний і т.д.). Мед зібраний бджолами з нектару декількох видів рослин - поліфлерний (лісовий, луговий і т.д.). Основу меду становлять вуглеводи. Це фруктоза (плодовий цукор), глюкоза (виноградний цукор), сахароза (тростинний цукор). Мед на 99,99% засвоюється організмом, оскільки складається в основному з простих цукрів. До складу меду входять найважливіші ферменти: діастаза, амілаза, каталаза, фосфатаза. За рахунок вмісту фітонцидів натуральний мед має бактерицидну дію. У ньому містяться вітаміни В1, B2, B6, B12, C (аскорбінова кислота). Крім того, в меді присутні протеїни, амінокислоти, зольні елементи, органічні й неорганічні кислоти, фітогормони, ароматичні речовини. Добова доза меду для дорослої людини - до 120 г., для дітей - 30-50 гр., за умови виключення з раціону інших солодощів. Можна користуватися простою формулою: 0,5-1 г меду на 1 кг. ваги тіла. Мед можна вживати в будь-який час дня і в будь-якому віці. Натуральний мед в порівнянні з іншими вуглеводами має очевидні переваги: легше виводиться системою виділення, в т.ч. і нирками, не викликає роздратування травного тракту, швидко відновлює енергетичні втрати, має жовчогінну і заспокійливу дію. При вивченні ролі меду в профілактиці серцево-судинних захворювань зазначено, що він зменшує в'язкість крові, покращує показники ліпідного обміну, стабілізує артеріальний тиск, підвищує працездатність. У меді також знайдені природні антибіотики, що визначає його важливість у боротьбі з хвороботворної мікрофлорою. Мед відмінно засвоюється м'язовими клітинами, підтримує м'язовий тонус, тому ще з часів перших Олімпійських ігор є улюбленим "напоєм" спортсменів. Завдяки вмісту заліза, магнію та фолієвої кислоти за допомогою меду можна збільшувати кількість гемоглобіну у дітей. Мед сприяє прорізуванню зубів, заспокоює нервових дітей, допомагає набирати необхідну вагу. Мед є гарним засобом від похмілля, він чудово виводить токсини з організму, незважаючи на кількість випитого алкоголю. Фруктоза дозволяє організму легше розщеплювати алкоголь на безпечні побічні продукти. Корисний мед. Мед і організм людини.Корисний мед. Мед без термообробки. Склад меду: фруктоза, глюкоза, сахароза, вітаміни В1, B2, B3, B5, B6, B7, B9. Бджільництво - Пасіка Медозбір. |